Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte band met anderen. Of je hebt minder contact met anderen dan je wenst. Je kunt eenzaamheid herkennen door gevoelens van onzekerheid, leegte, verdriet of angst. Eenzaamheid kan ook leiden tot lichamelijke klachten.

Persoonlijke ervaring

Eenzaamheid is heel persoonlijk en voor de buitenwereld niet altijd duidelijk. Men ziet lang niet altijd dat je ontevreden bent over het contact met je partner, vrienden, familie of anderen. Dat je het soms moeilijk vindt om relaties te verbeteren. Of zelfs de moed hebt opgegeven. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk te herkennen. Het is iets wat je alleen zelf voelt.

Wanneer eenzaamheid een probleem wordt

Iedereen voelt zich weleens eenzaam, ook als je familie of vrienden om je heen hebt. In veel gevallen verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Eenzaamheid is vooral een probleem als je het sterk of langdurig voelt. Dan kan een negatieve spiraal ontstaan.

Als eenzaamheid het functioneren belemmert en iemand ongelukkig maakt, kan het een probleem worden. Je voelt je niet verbonden met anderen en gaat steeds meer aan jezelf twijfelen. Je beweegt minder, eet minder gezond en loopt een grotere kans op verslaving.

Het wordt steeds moeilijker om contacten op te zoeken en misschien ga je het soms zelfs helemaal uit de weg. Daardoor kun je vriendschappen kwijtraken, werk verliezen, zorg gaan mijden, uit beeld raken bij instanties en in een isolement terechtkomen.

Professionele ondersteuning van het AMW-ML

Eenzaamheid doorbreken is vaak een zoektocht naar de juiste oplossingen die passen bij jou en de manier waarop jij in het leven staat. De oplossing begint bij degene die zich eenzaam voelt: je moet zelf besluiten dat je iets tegen je eenzaamheidsgevoelens wilt doen. Onze maatschappelijk werkers ondersteunen jou in dit proces.

Lees hier meer over eenzaamheid, de oorzaken en gevolgen en hoe anderen dit ervaren.