Je hebt weinig plezier in de dingen die je doet, vindt het moeilijk om actie te ondernemen en blijft het liefst de hele dag thuis. Je voelt je onrustig en gespannen en kunt daardoor heftig reageren in bepaalde situaties. Je bent somber en hebt het gevoel dat er niets uit jouw vingers komt. Kortom, je zit gewoon even niet lekker in je vel.

Veel mensen herkennen zich in één, of meerdere, van bovenstaande situaties. Het is heel normaal om af en toe niet lekker in je vel te zitten. We spreken dan van een dipje. Dit is van korte duur en gaat vaak vanzelf over.

Als je een langere periode niet lekker in je vel zit, kan dit problematisch worden. Bij het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg ondersteunen we jou in deze situatie. Samen kijken we waarom je niet lekker in zijn vel zit, om vervolgens op zoek te gaan naar oplossingen.

Grote problemen kunnen immers voorkomen worden door op tijd aan de bel te trekken.

Wat kun je doen als je niet lekker in je vel zit?

Het is heel normaal om je eens niet lekker te voelen, alleen moet je hier niet in blijven hangen. Hoe je dat doet? Wij verzamelden een aantal tips:

  • Praten helpt! Deel jouw gevoel met iemand uit jouw sociale netwerk die jij vertrouwt. Wil je liever met een deskundige praten? Neem dan contact met ons op.

  • Zorg voor regelmaat en structuur. Creëer een vast slaappatroon en eet op gezette tijden. Deze regelmaat geeft je een doel en houvast gedurende de dag.

  • Zoek afleiding en geniet van kleine geluksmomenten. Door jouw gedachte te verzetten maak je ruimte voor ontspanning.

  • Blijf in beweging. Tijdens het sporten maakt ons lichaam bepaalde stoffen aan die ons een blij en ontspannen gevoel geven. Geen zin om te sporten? Een wandeling of fietstocht in de buitenlucht doet al wonderen.

  • Blijf in contact met anderen. Als jij je afsluit van de wereld, worden de negatieve gevoelens alleen maar erger.

  • Eet gezond! Gezonde voeding heeft een positief effect op ons welzijn en is daarom erg belangrijk. Ook als je even niet lekker in je vel zit moet je goed voor jezelf blijven zorgen