Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is –vaak langdurige– zorg voor een naaste, zoals zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten.

De meeste mantelzorgers zorgen met liefde voor een ander. Maar het kan ook intensief en zwaar zijn. Want hoe houd je de balans tussen zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf?

Hulp bij mantelzorg

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen, als je de zorg kunt combineren met andere belangrijke dingen in jouw leven, zoals werk, gezin, vrienden, studie en ontspanning. Soms kun je bij de mantelzorg wel wat hulp gebruiken. Je kunt daarbij een vrijwilliger of een professionele zorgverlener inschakelen. Dit noemen we respijtzorg. Je kunt ook bij de gemeente terecht voor ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke hulp en vervoer of begeleiding van kinderen die extra zorg nodig hebben. De gemeente is verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers.

Deze hulp wordt aangevraagd door degene die je verzorgt. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.

Ervaringen delen

Mantelzorg heeft veel gezichten. Het levert veel mooie momenten op, vol liefde en dankbaarheid. Maar het zorgen voor een naaste kan ook zwaar zijn. Om goed voor een ander te kunnen (blijven) zorgen, moet je ook goed voor jezelf zorgen. Veel mantelzorgers zoeken hierin hun weg. Hoe houd je de balans tussen zorgen voor een naaste en zorgen voor jezelf? In hoeverre lukt het jou om eens voor jezelf te kiezen en tijd vrij te maken om even te ontspannen?

Bij het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg ondersteunen we mantelzorgers bij deze vragen. Dit doen we middels individuele begeleiding, maar we organiseren ook bijeenkomsten waarin mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen. Welke uitdagingen komen jullie tegen en hoe gaan jullie hiermee om? Door ervaringen te delen zal je zien dat je niet de enige bent die het zo ervaart.

Deel je zorg Roermond

In samenwerking met de gemeente Roermond is het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg actief op het platform Deel je Zorg. Deze online community is een initiatief van MantelzorgNL. Op dit platform kom je in contact met andere mantelzorgers en kun je ervaringen uitwisselen. En dat is fijn, want mantelzorgers hebben vaak aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen.

Het is een plek voor herkenning en erkenning.

Op onze pagina Wij Mantelzorgers Roermond vind je regelmatig ervaringsverhalen en artikelen van onze deskundigen. Onze maatschappelijk werkers bespreken actuele thema’s en geven tips en adviezen hoe om te gaan met uitdagingen.

Hier vind je meer informatie voor mantelzorgers in Gemeente Roermond en doe de mantelzorgtest.