Op het moment dat je een dierbare verliest, word je overladen door een immens verdriet. Soms lijkt aan het verdriet geen einde te komen. Jij staat stil, terwijl de wereld om je heen ‘gewoon’ door draait. Rouw lijkt op een vingerafdruk: het is voor iedereen herkenbaar, maar toch ook anders.

Het leren omgaan met dit verdriet noemt men rouw. Rouwen is emotioneel hard werken en voelt vaak eenzaam. Toch hoef je dit niet alleen te doen!

Eigen regie: wat heb jij nodig?

De eerste periode na een overlijden word je geleefd. Er moet veel geregeld worden en nabestaanden beleven dit vaak als een roes. Je gaat in een overlevingsmodus waardoor het verdriet voor even naar de achtergrond wordt geduwd.

Tot dit verdriet als een harde klap (opnieuw) binnenkomt. Verdriet, vermoeidheid, onbegrip, boosheid en stress. In één keer word je overspoeld door al deze emoties. Hoe ga je daarmee om?

Vrienden en familie kunnen steun bieden in deze tijd. Toch kunnen zij zich vaak moeilijk verplaatsen in jouw situatie. Hoe goed bedoeld dit misschien ook is, soms zegt men dan de verkeerde dingen op het verkeerde moment. In deze fase is het belangrijk dat je zelf aan kunt geven waar je behoefte aan hebt. Jij hebt de regie in handen, dus durf die behoefte ook uit te spreken. Wil je even alleen zijn in deze tijd? Of heb je juist behoefte aan afleiding? Spreek dit uit.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Het verliezen van iemand die je lief hebt, laat een groot gemis achter. Het is een ingrijpende gebeurtenis en veel nabestaanden hebben de behoefte om hun ervaringen te delen met iemand die hen begrijpt. Iemand waarbij je eerlijk kunt zijn over gevoelens, gedachten en iemand die je ondersteunt met praktische zaken.

Het delen van verhalen, ervaringen en verdriet kan veel steun en troost bieden. Dit verlies verwerk je misschien nooit, maar we helpen jou om dit verdriet een plekje te geven. Zodat jij weer naar de toekomst durft te kijken en voorzichtig kunt genieten van de mooie momenten in het leven.