Schulden ontstaan wanneer je niet meer aan de betalingsverplichting kunt voldoen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het uitgavenpatroon simpelweg hoger zijn dan de totale inkomsten, maar soms gebeurt er iets waardoor je opeens in de schulden belandt. Denk bijvoorbeeld aan werkloosheid, ziekte, overlijden van een dierbare of oplichting. Dit kan snel gaan, zonder dat je enige grip hebt op de situatie. Het overkomt je.

Als je de rekeningen niet meer kunt betalen, kunnen de problemen zich snel opstapelen. Het water staat je aan de lippen en je weet wellicht niet hoe je uit deze situatie kunt komen. Je ontvangt wekelijks aanmaningen, maar die verdwijnen ongeopend in de la. Je voelt een constante spanning en bent het overzicht inmiddels kwijt.

Financiële problemen veroorzaken veel stress. Dit leidt tot gevoelens als onzekerheid, machteloosheid of eenzaamheid. Daarom is het belangrijk om financiële problemen vroegtijdig te (h)erkennen. Dit maakt de aanpak vaak makkelijker en de impact blijft daardoor beperkt.

Professionele ondersteuning van het AMW-ML

Het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg biedt ondersteuning bij financiële problemen en schulden. De maatschappelijk werker helpt bij het in kaart brengen van alle schulden. Indien nodig kunnen we ondersteunen bij het treffen van een betalingsregeling met schuldeiser(s). Dit is de eerste stap in het proces om de schulden aan te pakken.

Daarnaast heeft het AMW-ML een nauwe samenwerking met budgetbeheer en schuldhulpverlening in Midden-Limburg. Als uit de gesprekken blijkt dat dit nodig is om de schulden aan te pakken en op te lossen, kan de cliënt hier een beroep op doen. De maatschappelijk werker kan hen daarbij ondersteunen.

Hoewel we ons eerst richten op het aanpakken van de schulden, kijken we ook verder dan dit. Hoe kun je dit in de toekomst voorkomen? Kun je wellicht iets veranderen aan jouw uitgavenpatroon? Zijn er mogelijkheden om meer te gaan werken? Ontvang je alle toeslagen waar jij recht op hebt?

Een streep door je zorgen? Begin vandaag!

Meer info over geld, schulden, pensioen en meer vind je op https://www.nibud.nl/