Heb je moeite met taal, rekenen of werken met de computer?

Heb je moeite met taal, rekenen of werken met de computer?

Meer dan 2.5 miljoen Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Dit kan voor een hoop problemen zorgen. Sabrina Seeck is één van de Sociaal Raadslieden Nederweert. “De brieven van de overheid worden vaak op een te hoog niveau geschreven. Er worden ‘dure’ woorden gebruikt. Dat is soms moeilijk om te begrijpen. Tijdens het spreekuur helpen we hiermee.”

Digitalisering als extra uitdaging

Volgens Sabrina maakt de digitalisering het nog lastiger. “Alles gaat tegenwoordig online. Bedrijven sluiten de deuren . Ze zijn telefonisch ook steeds minder bereikbaar. Je kunt dan bijvoorbeeld alleen nog maar chatten.”
En precies die ontwikkeling maakt het voor laaggeletterden zo moeilijk. “Je weet niet wat je moet doen. Als je even wilt bellen, is er een lange wachttijd. Of het keuze menu is zo ingewikkeld dat je niet weet wat je moet kiezen.” En dat terwijl het persoonlijke contact juist zo belangrijk is.

Hulp van Sociaal Raadslieden Nederweert

Sociaal Raadslieden Nederweert kunnen inwoners helpen. “Tijdens het spreekuur worden steeds meer vragen gesteld over brieven van de overheid en zorgaanbieders”, zo vertelt Sabrina. “Wij kunnen hierbij helpen. We leggen uit wat er in de brief staat. We helpen bij het invullen van formulieren en het aanvragen van bijvoorbeeld de huurtoeslag.” Volgens Sabrina zijn mensen blij met die hulp. Na zo’n gesprek gaan ze weer opgelucht naar huis.”

Spreekuur

Kun jij hulp gebruiken? Kom langs tijdens één van de inloopspreekuren. Onze deur staat voor je open op:

  • Dinsdag 10.00 – 12.00 uur| Bibliocenter, Kapelaniestraat 8

  • Donderdag 14.00 – 15.00 uur | AMW Nederweert, Sint Antoniusplein 21-22