JA, IK ZEG EEN KEER NEE!

JA, IK ZEG EEN KEER NEE!

header grenzen

Over je grens heengaan betekent dat je meer doet dan dat je zelf aan kunt. Je grens aangeven is niet altijd makkelijk, maar misschien moet je het wel vaker doen. We leven immers in een samenleving waar er vanuit verschillende invalshoeken van alles van ons wordt gevraagd of verwacht. Denk hierbij aan je werk/studie, je sociale contacten maar ook sociale media. Door deze factoren worden we continu beïnvloed. Maar waarom is het zo belangrijk om grenzen aan te geven?  Hoe geef je je grenzen aan? Hoe ga je om met reacties daarop? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Het belang van grenzen aangeven

Je herkent het misschien wel: prestatiedruk. De druk die je voelt op je werk om te laten zien dat jij diegene bent die deze baan verdient en er alles aan zal doen om een goed resultaat op te leveren. Of de druk die je voelt om familie en vrienden niet teleur te stellen terwijl je eigenlijk geen tijd hebt om te helpen.

Op deze manier kun je een patroon ontwikkelen: je schuift jouw grenzen steeds weer een stukje op. Het wordt daardoor steeds moeilijker om nee te zeggen. Maar wat gebeurt er als je alleen maar ja zegt, jezelf geen rust geeft, niet luistert naar de signalen die je lichaam afgeeft en eigenlijk alleen maar doorgaat, tot het niet meer kan?

Het is heel belangrijk om die signalen van ons lichaam serieus te nemen. Ons lichaam is een barometer: wordt de druk te hoog, dan ontvang je een waarschuwing.

Grenzen verleggen

Het niet tijdig aangeven van je grenzen kan er onder andere voor zorgen dat je overbelast raakt. Je loopt het risico om jezelf kwijt te raken door bijvoorbeeld alleen nog aan de belangen van anderen te denken. Doordat je nu veel taken overneemt, wordt er misschien verwacht dat je dit de volgende keer ook doet. Lichamelijke en geestelijke klachten kunnen hierin uiteindelijk een rol gaan spelen. Je loopt het risico om ‘geleefd’ te worden. In het ergste geval kan het niet aangeven van je jouw grens, resulteren in innerlijke spanning, overspannenheid of zelfs een burn-out.

Hoe geef ik mijn grens aan?

We geven je graag een aantal tips hoe jij jouw grenzen aan kunt geven.

  • Geef jezelf bedenktijd

    Probeer niet automatisch ‘ja’ te zeggen als iemand jou iets vraagt. Geef jezelf de tijd om er over na te denken of je dit wel echt wilt. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je hier later antwoord op geeft.

  • Je kunt er altijd nog op terug komen

    Bedenk dat je altijd nog terug kunt komen op de ‘ja’ die je eerder hebt gegeven. Hierbij kun je ook gebruik maken van de ik-boodschap.

  • De ik-boodschap

    De ik-boodschap betekent dat je vanuit jouw eigen gevoel spreekt. Op deze manier laat je duidelijk merken waar je grens ligt en dat jij je vasthoudt aan die grens. Ook kan het helpend zijn om hierin je behoeftes uit te spreken.

  • Wees duidelijk

    Als je nee zegt, laat dit dan duidelijk horen. Probeer op je lichaamstaal te letten en op jouw manier van spreken. Je spreekt met volume en probeert iemand recht in de ogen aan te kijken. Hierdoor laat je zien dat je zelfverzekerd bent.

  • Je hoeft je niet te verontschuldigen

    Je hoeft je vooral niet te verontschuldigen of te verantwoorden als je nee zegt. Je kan altijd uitleggen waarom je iets niet wilt of wat de reden is dat je iets niet wil. Maar hou dit kort. Nee is ook een antwoord.

Omgaan met reacties

Grenzen aangeven is niet altijd even makkelijk. Vaak speelt er een angst om niet aardig gevonden te worden wanneer je nee zegt. Je bent bijvoorbeeld bang om afgewezen te worden en krijgt wellicht een schuldgevoel. Het is vooral belangrijk om in jouw eigen kracht te staan. Ken je eigen grenzen en onthoud welke waarden jij belangrijk vindt in het leven. Zo kun je hierboven staan.

Je kunt natuurlijk ook positieve reacties krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een uitnodiging voor een avondje uit. Komt vanavond niet uit? ‘Geen probleem, dan spreken we een andere keer af’.

Positieve effecten

Weten waar jouw grens ligt en die duidelijk aangeven is niet altijd makkelijk, maar wel erg belangrijk. Je creëert zo namelijk meer ruimte voor jezelf. Je krijgt meer rust in je hoofd en kunt weer genieten van kleine dingen.

Oftewel, als je ergens nee op zegt maakt dat ruimte voor een ja op iets anders.