HUISELIJK GEWELD
WE KOMEN ER WEL UIT, DACHT IK KEER OP KEER...
HUISELIJK GEWELD
WE KOMEN ER WEL UIT, DACHT IK KEER OP KEER...
Herken je dat?…
‘Dat overkomt mij niet.’ ‘Mannen laten zich niet slaan.’ ‘Maar jullie zijn zo’n leuk koppel.’ ‘Ik mocht niet meer met mijn vriendinnen afspreken en mijn familie had het ook niet goed met ons voor, we bleven met zijn tweeën over.’ ‘Hij heeft er iedere keer spijt van, deze keer was de laatste.’ ‘Ik ben bang dat mama weer boos wordt, dus ik vertel maar niets meer.’
Ontstaan van huiselijk geweld
Iedereen heeft wel een beeld van wat huiselijk geweld is, maar voor velen is het (gelukkig) een ver van mijn bed show. Toch kan deze situatie iedereen overkomen. Het ontstaan is namelijk een langzaam en vaak geniepig proces. Achteraf herken je pas de signalen. Het begint vaak klein, maar stap voor stap sluipt het erin. Op het moment dat jij je beseft hoe diep jullie gezonken zijn, lijkt er geen uitweg meer mogelijk. Misschien heb je al kinderen samen of ben je afhankelijk wat betreft woonruimte. Of je bent zo geïsoleerd geraakt van vrienden en familie, waardoor je niet meer weet waar jij terecht kunt voor hulp.
 ‘Is dit niet normaal?’
Nee, fysieke en emotionele mishandeling hoort absoluut niet bij een gelijkwaardige relatie! Te veel mensen beseffen zich niet hoe ongezond de situatie eigenlijk is. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Een goed voorbeeld doet volgen, maar wat als jij vroeger geen goed voorbeeld hebt gehad? Misschien heb jij helemaal geen idee van hoe een gezonde relatie eruit zou kunnen zien. Er is hierbij sprake van een vicieuze cirkel. Wellicht ben je zelf opgegroeid in een gezin waar partnergeweld ‘normaal’ was of ben je zelf als kind mishandelt. Tijd om die cirkel van geweld te doorbreken.
(H)erkennen van huiselijk geweld
Wanneer je tot het besef komt dat de situatie niet ‘normaal’ is, dan begint het pas. Misschien heb jij het gevoel dat je klem zit en weet je dat het niet veilig is om uit de situatie te stappen. Misschien word je zelfs bedreigd. Huiselijk geweld stopt niet vanzelf. Hoe moeilijk het ook is, jij zult een eerste stap moeten zetten. Ook wanneer diepe dalen worden opgevolgd door hoge pieken. En zelfs wanneer het plaatje naar de buitenwereld nog zo perfect lijkt, dat je bang bent dat niemand jou gelooft.
Veel mensen vinden het moeilijk om iemand in vertrouwen te nemen. Er heerst, helaas, nog altijd een taboe op huiselijk geweld waardoor men zich schaamt of bang is om niet serieus genomen te worden. En wat als je wel de moed hebt gevonden om jouw verhaal te delen met jouw omgeving, maar zij geen idee hebben wat te doen?
Waar kun je terecht?
Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg
Een ongezonde relatie laat diepe wonden achter. Het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg helpt cliënten bij het verwerken van deze gebeurtenissen. Wat is er nu eigenlijk allemaal gebeurd? En hoe kun je dit in de toekomst voorkomen? Neem contact met ons op.
Veilig Thuis
Veilig Thuis is er voor iedereen die geconfronteerd wordt met huiselijk geweld: voor kinderen, jongeren, volwassenen en voor ouderen. Je kunt bij deze organisatie terecht als je zelf betrokken bent bij het geweld, of iemand uit jouw omgeving dit is.
Veilig Thuis geeft advies en biedt ondersteuning aan zowel slachtoffers, plegers, omstanders en professionals. Meer informatie over Veilig Thuis vind je hier.
Vermoedens van huiselijk geweld
Heb jij vermoedens van huiselijk geweld? Je bent misschien niet de enige die iets ziet, maar mogelijk wel de eerste die wat doet. Meer informatie over wat jij kunt doen vind je hier.